Sunday 10 February 2013

Můj názor na - Pýcha a předsudek

Původně byl můj záměr napsat zcela objektivní článek o tom, jaká byla kniha Pýcha a předsudek.
Po dočtení knihy jsem zjistila, že napsat OBJEKTIVNÍ názor, bude velice těžký úkol, který raději přenechám jiným, více zkušenějším kritikům.
Přináším vám teda absolutně subjektivní názor na tuto knížku (částěčně i film). Pokud nejste romantické duše jako já (upřímně nevěděla jsem, že jsem romantická duše, dokud ji ve mě tato knížka neprobudila), tak s mým popisem asi souhlasit nebudete. Potom si napište svůj vlastní, děkuji :D

Důvod, proč jsem ji vůbec začala číst, byl jednoduchý. Úplně mě uchvátil film! A chtěla jsem vědět, jestli je kniha stejně dobrá. Zjistila jsem, že je ještě mnohem lepší. Kniha je psána jednoduše a přitom se v ní sem tam objeví různé filosofické názory, nad kterými jsem se musela kolikrát zamyslet, abych všechno pochopila.
Není možné nezamilovat se do hlavní hrdinky, Elizabeth Bennet, která je, jako údajně všechny hlavní hrdinky Jane Austen, krásná, chytrá a hlavně, tak docela jiná než ostatní děvčata. Vyniká právě svou inteligencí a svými názory, které ne každý lehce snese. Taky by byl hřích nezamilovat si hlavního hrdinu. Pan Darcy je takové ztělesnění dokonalosti, že si přeji, aby byl takový muž pro každou z nás (nebo aspoň pro ty, které by si ho zasloužily). Vážně jsem si ho zamilovala, hlavně ve filmu, kde je ještě ke všemu takový fešák :'D Je vůbec možné, aby někdo tak dokonalý existoval?! No...bohužel musím říct, že to nevidím moc nadějně :D Takové muže můžeme hledat pouze ve filmech a knížkách, jaká škoda.
Jestli mi byl ale někdo protivný, byla to paní Bennetová, která byla tak strašně hloupá, a dávala to tak moc najevo, že jsem někdy při čtení knížky až zuřila :D kdo zná příběh, vzpomeňte si jenom na záležitost s Lydií. Kterou jsem taky nemohla snést. Ale jí aspoň omlouvala puberta :D 
A milovala jsem humor pana Benneta! Takový sarkasmus, to se jen tak nevidí :D 
Samotný příběh je vážně krásný. Sice je asi od začátku jasné, jak vše dopadne, ale během celé té doby se cítíte stejně tak nejistě, že i když víte, že spolu Elizabeth a pan Darcy skončí, nemůžete si pomoct a říkáte si "No tak už se do něj zamiluj, co to sakra děláš! Přece to všechno nakonec nemůže skončit špatně!". A víte co se mi moc líbí? Ve filmu se mi líbí ty zamilované, zoufalé pohledy, které pan Darcy neustále vrhá na Elizabeth. Z toho hned vidíte, jak hrozně po ní touží, ah, vidíte, tady se probouzí má romantická stránka :D a v knížce je zajímavé sledovat, jak Elizabeth postupně zjišťuje, že antipatie, kterou k panu Darcymu cítí, pomalu, ale více než jistě, přerůstá v zamilovanost. Mohla bych o tom psát ještě dlouho, ale nechci toho moc prozrazovat, pro případ, že by tento článek četl někdo, kdo ani neviděl film, ani nečetl knihu. I když mě toho napadá tolik, o čem bych mohla psát, ovšem to by byl potom hodně dlouhý článek, a komu by se to chtělo číst? Už teď myslím, že si celý článek nejspíš nikdo nepřečte :D
Celkově vzato, Pýcha a předsudek mě překvapil tak moc, jak jsem to vůbec nečekala. Film jsem si stáhla nedávno ze zvědavosti, nečekala jsem od toho moc, ale byla to tak moc příjemná podívaná, tak nádherný příběh, že se zařadil mezi mé nejoblíbenější. Od té doby jsem ho viděla dvakrát a pokaždé ve mě vyvolává stejné pocity. O knize ani nemluvě. Při čtení jsem měla tolikrát takové návaly radosti, že i když jsem četla v práci, kde je okolo spousta lidí, neubránila jsem se a musela jsem se usmívat a kolikrát mi bylo až do breku. Já jsem totiž hrozná citlivka :'D už se těším, až si knížku přečtu znova, teď už ale na mě čeká Emma, celých 527 stránek, jsem zvědavá, jestli i ta bude tak vydařená :)

Pokud bych měla hodnotit procenty, knížce bych určitě dala všech 100, ne-li víc. U filmu to vidím na takových 95%, přišlo mi totiž, že to všechno uteklo tak rychle, a že klidně mohl být o půl hodinku delší. Ale to je asi jediná připomínka, proti obsazení a proti zpracování se nedá namítat vůbec nic :) i když jiní, více tohoto všeho znalí, by asi chyby našli. Já ale nejsem člověk, který by se v něčem šťoural jen proto, aby ty chyby našel. Prostě jen sleduju, a užívám si to :)

Na samotný konec si dovolím jednu citaci a jeden povedený obrázek, pro oživení článku :D Hrozně krásná a přeslazená věta pana Darcyho:

"Vděčím vám za vše. Dala jste mi lekci, zprvu jistě těžkou, ale nadmíru prospěšnou. Vy jste mě patřičně pokořila. Šel jsem za vámi a vůbec jsem nezapochyboval, že mé vyznání přijmete. Ukázala jste mi, že veškerá má důležitost není dost důležitá pro ženu, která za něco stojí."

Dovolte mi rozplynout se, děkuji :'D ♥



6 comments:

  1. Mám chuť to taky zkusit. :D

    ReplyDelete
  2. Miluju Jane Austenovou! :-) Poprvé jsem četla Pýchu a předsudek asi půl roku před tím, než přišel do kin film s Keirou Knightley, a od té doby patří mezi mé oblíbenkyně. :-) Jestli chceš zažít něco podobného, doporučuji pokračovat s románem Emma. Je to jiné než Pýcha a předsudek, ale vyvolává podobné pocity. :-) Za těch pár let jsem přečetla všechno od Austenové (zas tolik toho není) a právě tyhle dva romány jsou podle mě úplně nejlepší. :-)

    ReplyDelete
  3. Já taky miluju Jane Austenovou, mám snad všechny její knížky a shlédla jsem i filmy. Dokáže tak úžasně psát, že její knihy zhltnu jedním dechem! Super článek <3 :)

    ReplyDelete
  4. Taky se chci časem na tuhle spisovatelku vrhnout. Jinak blog vypadá moc hezký. ;)

    ReplyDelete
  5. Moc pěkná recenze! Pokud se ti líbil film i knížka, můžu určitě doporučit i několikadílnou sérii, mám pocit, že od BBC. Série je dost věrná knížce, takže daleko více podrobností, mnohem lépe se tam rozvine vztah pana Darcyho s Elizabeth, a vůbec je tam o dost víc pana Darcyho alias Colina Firtha, než v posledním filmovém zpracování. :) Takže milovníkům Jane Austenové můžu určitě doporučit.

    ReplyDelete

Moc děkuji za každý Váš komentář :)