Monday 10 November 2014

Android vs. WP z mého pohledu


Nejsem sice žádný znalec přes mobily, ale napadlo mě zkusit sepsat pár záporů, či pozitiv, u každého z těchto operačních systémů. Od září totiž nově vlastním Nokii Lumii 635, a je zajímavé vidět, jaké rozdíly mezi operačními systémy mohou být :)

ANDROID - telefon s androidem jsem vlastnila přibližně rok a půl, konkrétně se jednalo o Xperii J, s operačním systémem Android 4.1.2, mám ten pocit. Tady se dostávám hned k prvnímu negativu. 

fotka mobilu v továrním nastavení


Mobil jsem kupovala v únoru 2013 a v té době se jednalo o novinku, mobil byl na trhu fakt chviličku. Proto jsem byla hodně zaražená a zklamaná, když jsem zjistila, že je možná operační systém aktualizovat pouze jednou. Abych to upřesnila, mobil měl po zakoupení myslím android 4.0, aspoň jak se uvádí na heurece. Po chvíli přišla aktualizace na android 4.1.2, tak sem se těšila na změny, které čekaly jiné telefony, ale bohužel, u mého typu byly změny takřka nulové. Ještě větší zklamání přišlo, když jsem zjistila, že další aktualizace na android 4.2 a výš už nebude možná. Ono je to spíš telefonem, prostě to byl mobil levnější a tudíž jsem měla smůlu. Přesně tento přístup se mi nelíbí. Nemáte na dražší mobil? Žádných dalších aktualizací se nedočkáte. A když už jo, stejně to nepoznáte. A přitom, jak jsem řekla, šlo o novinku na trhu. Hned další model, xperia L, se samozřejmě dalších aktualizací dočkala. Byla jsem naštvaná. Tento přístup se mi nelíbí.

Další negativum, pro mě hodně velké - mobil se po pár měsících začal sekat, kolikrát se i sám od sebe restartoval, podotýkám, že často v nejméně vhodných chvílích. Věřím, že nějaká aktualizace by mu pomohla, ale bohužel, ta nebyla možná. Takže z roku a půl jsem tak 3/4 až 1 rok žila s tak zasekaným mobilem, že jsem měla chuť vyhodit ho z okna. Upozorňuji že aplikace byly tak promazané, že jsem tam nechala jen ty, které jsem vážně používala, a nebylo jich nějak moc. Ano, opět je to asi i tím, že se jednalo o levnější model, ale aby se za pár měsíců tolik sekal?? A co jsem četla, ono je to problém androidu obecně, i u těch dražších modelů. Nevím, možná že když si koupíte nějakou super xperii Z3 za takových 15 tisíc, ne-li víc, nebo Samsung S5 za stejně šílenou cenu, tak by jste takový problém neměli. Ale ne každý si to může dovolit. Ne každý má zazobané rodiče, kteří vám takový mobil koupí. A i lidé, kteří nejsou zrovna z vyšší střední, nebo vyšší vrstvy, taky chtějí mobil, který něco vydrží. Aspoň ty dva roky! Ale bohužel. Tak už to dneska není.

Musím ale samozřejmě napsat i nějaké pozitivum. A napadá mě snad jedině Play store, Tam najdete prostě všechno, co potřebujete. VŠECHNO. Ale k čemu vám to je, když stejně musíte mít na mobilu jen ty základní aplikace, protože víc prostě ten hloupý OS nezvládne?

WINDOWS PHONE - předem musím říct, že mám mobil s WP jen chvilku, proto kdyby se něco změnilo, klidně to tu potom přepíšu. Jinak se jedná o Nokii Lumii 635 s operačním systémem Windows Phone 8.1, což by měla být nejnovější verze. To se mi moc líbí. Mobil není úplně nový typ, ale operační systém má aktuální. Takže hned první plus.

fotka po zakoupení...první co jsem stihla bylo přihlásit se na facebook :D

Ovšem do začátku musím pochválit jeho rychlost. Říkáte si sice, že rychlý je ze začátku každý telefon, ale je známo, že WP je prostě lepší a stabilnější operační systém, než android. Můj taťka má obyčejnou Lumii 520 už asi rok a půl a říká, že jede pořád stejně rychle jako když jí koupil. Jen zvuk nejde...protože se jeho přítelkyni povedlo mobil vyprat :D ale věřím, že za rok a půl budu se svou Lumií 635 stejně spokojená, jako on se svou 520kou. Prostě a jednoduše, mobil okamžitě reaguje na dotyk a to je přesně to, co jsem potřebovala.

Další výhoda pro mě je možnost různého nastavení vzhledu. U xperie mě už dost štvalo to věčné černé pozadí. Jsem člověk, který miluje změnu a nerad kouká pořád na to stejné. Takže jsem u lumie velmi uvítala, že si můžu měnit pozadí i na bílé a ještě ke všemu je tam možnost nastavení barev dlaždic, nebo si tam můžete dát i obrázek jako takový podklad, dá se s tím vážně pěkně pohrát :) přihodím vám sem i pár ukázek :)



Ovšem nevýhoda je tady přesně to, co je u xperie výhodou. V obchodě není zase tolik aplikací na stažení, jako u Play store. To hlavní tady je samozřejmě, neberu to zase jako nějakou šílenou nevýhodu. jediné co mi stále chybí, a vážně mě to štve, je fakt, že jsem na nokii ještě nenašla žádný pořádný editor fotek. Nebo spíš editor který by měl nějaké pořádné filtry. Já to totiž hodně používám. Na Play store jsem měla stažený i Pixlr express, ale ten pro WP zatím není. To je mi vážně moc líto, protože to je nejlepší aplikace na úpravu fotek. A ještě hodně postrádám Servis 24. Ale jinak se aplikace najít dají, nebo aspoň nějaké alternativy, když ne přímo to, co mají na Play store u Androidu.

Ještě tedy dodám, že se mi více líbí dlaždice na Nokii, než vzhled na Androidu. Je více promyšlený, kreativní, celkový design je určitě lepší, protože mi přijde, že má vše takový sjednocený vzhled, nebo nevím, jak to popsat. Ale tohle už neberu do kladů ani do záporů, to už záleží na vkusu každého :)


7 comments:

  1. Tak isto som bola majiteľkou andoridu a chcela som telefón vypleštiť preč. Teraz mám nokiu lumiu 625 a naopak mne nejak aplikácie ani nechýbajú. Páči sa mi dizajn, mám rada výdrž batérie, a celkovom som spokojnejšia. Páči sa mi prepojenie sociálnych aplikáciíí, podľa mňa telefón má všetko čo má mať.

    ReplyDelete
  2. Já měla android již několikrát a vždy se mi stalo, že po zhruba 3 měsících se začal tak telefon sekat, že to bylo o nervy. Windows jsem nechtěla, protože se mi vzhledově tyhle telefony nelíbí (ano u mě je na prvním místě vzhled, bohužel) a i mi nevyhovoval styl dlaždic. Tak jsem musela sáhnout hluboko do kapsy a koupila si Iphone 5S a musím říct, že více spokojená jsem opravdu nebyla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo tak iPhone, to je zase jiná liga, kdyby mi někdo jen tak nabídl zlatou 5S, tak ji beru všemi deseti, ovšem já si ho bohužel nemůžu dovolit :( ale u WP mi ty dlaždice fakt vyhovují, protože se to dá celé tak hezky personalizovat, což mi přijde super, nevím jestli to umožňuje iPhone. Ovšem to neberu jako žádnou nevýhodu, iPhone je natolik kvalitní (podle mě), že bych mu odpustila všechny malilinkaté chybičky :D tak snad ti bude sloužit a dělat radost dost dlouho, aspoň ty dva roky! :)

      Delete
  3. Mně tedy (jak víš :D) Nokia s WP plně vyhovuje, líbí se mi minimalistické dlaždice, možnosti změn a nějaké aplikace už jsou pak vedlejší když telefon hlavně normálně funguje a reaguje. (To je docela sranda, raději oželím to, co by pro nás měla být třešnička na dortu za to, že se spokojím s tím, že mobil normálně funguje, což by měla být samozřejmost. hehe.)

    Máš to moc pěkně napsané. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo, to je docela sranda...jsme prostě TAK skromné :D stačí když mobil funguje :D a děkuji :)

      Delete
  4. Já už na tebe zapomněla, a ty zase plodíš! Jééé konečně někdo normální :33
    Hm já mám nový telefon a mám Android a neuvěřitelně a totálně mě sere. Nevim zda je to mobilem (trapné LG) nebo operačním systémem, ale problém se sekáním jsme měla už po měsíci užívání, zrovna před chvilkou se jen tak sám od sebe restartoval a někdy na mě nemá ani náladu, tak vůbec neeraguje a vypíná mi aplikace -_- Hajzla jedna

    Ale WP jsme nikdy moc nechtěla. Já navím, mám strach ze změn ale ta barva těch dlaždic to mě uplně dostalo, to vypadá tak super! :3 Ale stejně asi zůstanu u Androidu. Třeba se to zlepší :D

    ReplyDelete
  5. Já měla Samsung Galaxy La'Fleur 2 3 roky a aby se nesekal, stačilo ho pořádně čistit od cache a podobných souborů :-) Teď mám Samsung Galaxy Trend a ze začátku se sice parádně sekal a haproval mu display, ale jakmile jsem začala používat čistič (NQ Booster), tak šlape parádně :) Jsem zvědavá, jak to bude později, ale věřím, že ty zasekané Androidy stačí jen pravidelně čistit a zabraňovat sekání a budou v pohodě :)

    ReplyDelete

Moc děkuji za každý Váš komentář :)