Wednesday 6 March 2013

Jak vytvořit GIF

Napadlo mě udělat udělat nějaký grafický článek a v tom jsem si vzpomněla, že jsem pár takových měla na svém starém blogu. A protože můj starý blog tady skoro nikdo nezná, využiju toho a zkopíruju sama sebe :D protože je to podle mě něco, co se stále bude někomu hodit. Jde o to, jak vyrobit svůj vlastní gif :)

A teď už začnu samotným článkem:


Já znám dva způsoby jak gif vyrobit. Určitě jich existuje víc, ale mi tyto dva stačí, proto po žádných dalších nepátrám.
Tady ale popíšu jen jeden. Je sice trochu komplikovanější, hlavně když děláte gif poprvé, ale můžete mi věřit, že vám to za chvilku půjde samo hezky od ruky a budete s ním určitě spokojení ;D
Používám Photoshop CS4, předtím jsem měla CS3 takže v tom by to mělo jít taky.
Jaké programy budete potřebovat: Adobe Photoshop, Windows live movie maker (nebo jestli používáte i jiný program na stříhání videa, použite klidně ten svůj), KMPlayer

Tak začneme: ↓↓↓



krok 1.
Otevřete si Movie maker a přidejte do něj video, ze kterého chcete mít svůj gif. Já si vybrala Pána prstenů společenstvo prstenu (aby se mi pak dobře hledala ta jedna scénka ve 4 hodiny dlouhém filmu víte :D)
Najděte scénku, ze které budete gif vytvářet.



krok 2.
Pokud jste svou scénku našli, dejte pauzu. Poté v horním panelu klikněte na "Úpravy" a hned potom na možnost "Nástroj střih"
Nebuďte ale zbrklí! Počkejte chvilinku (pár sekund), než uvidíte, že je ukazatel zpátky na vaší scénce. Když kliknete na Play dřív, můžete ji ztratit, protože video začne hrát od začátku. A ne všem by se to pak chtělo hledat znovu že? :D
No když je teda ukazatel na vaší scénce, klikněte na Play a hned potom na možnost "nastavit počáteční bod". Potom počkejte, a až bude video v té části, u které ho budete chtít uříznout, klikněte na "Nastavit koncový bod"
Dostanete to, co vidíte níže. Střih můžete uložit.



krok 3.
Uložte si video podle obrázku níže.
Movie maker část by měla být (snad) úspěšně za námi.



krok 4.
Video upravené máme, teď z něj uděláme snímky na náš gif.
Otevřete si KMPlayer a vložte do něj ustřihnuté video. Až se načte, dejte pauzu a stiskněte ctrl + G
Možnosti upravte podle obrázku níže.
Když máte nastaveno, klikněte na start a zároveň u videa na play.
Počkejte, až bude video na konci. Poté můžete KMPlayer zavřít.
POZOR!! Hlavně se podívejte, do které složky se vám snímky ukládají ("Extract to" možnost) Nejlepší je si speciálně na tyto snímky udělat například na ploše složku, do které se pak uloží. Mi se na poprvé stalo, že jsem této možnosti nevěnovala pozornost a pak jsem snímky hledala po celém počítači :D



krok 5.
Takže je před námi poslední část, konečně už ve Photoshopu.
Nečekaně..otevřeme si Photoshop :D a opět postupujte podle obrázku níže. Objeví se vám takové okno, kde kliknete na možnost "Procházet", najdete si složku ve které máte snímky, a vyberete si ty, ze kterých gif chcete. Na počtu snímku moc nezáleží, klidně jich můžete vybrat i 30. Ale nezapomeňte! Čím víc snímků, tím větší velikost gifu! Já například dělám gify hlavně pro svůj tumblr, a tam gif nesmí přesahovat 500 kb. Což pro mě byl ze začátku hodně problém, nevěděla jsem jak na to. Pak jsem zjistila, že když místo 30ti snímků vyberu třeba jen 10, velikost gifu se HODNĚ změnší. Pokud ale děláte svůj gif jen na blog, na velikosti až tak nezáleží.



když máte vybrané snímky vybrané, klikněte na "otevřít" a ukáže se vám opět tohle okno.
Dejte OK a počkejte, než se vám všechny snímky načtou. A zase, čím více jich máte, tím déle budete čekat.



Dostanete něco takového ↓
Klikněte na "Okna" (červené kolečko) a vyberte možnost Animace. Tím získáte ten rámeček co je dole.



krok 6.
Teď klikněte na takovou malou šipečku, na obrázku níže je v červeném kolečku, a klikněte na "Vytvořit snímky z vrstev"



krok 7.
Opět klikněte na malou šipku, tentokrát ale vyberte možnost "Obrátit snímky"



krok 8.
A zase klikněte na šipečku :D a vyberte "Vybrat všechny snímky"
Potom klikněte na další šipku, kterou máte zvýrazněnou níže a zvolte si, jak rychle chcete aby se vám snímky měnily. Hodně lidí dává 0,1 sekundy, já mám ale raději 0,2, případně 0,15 ("Jiný..." a napíšete 0,15)



No a to je v podstatě vše.
Teď už gif upravujete tak, jak by jste upravovali obrázek.
Oříznete černý rámeček, změnšíte gif (já většinou dávám šířku 500 pixelů) a můžete přidávat různé efekty. Vždycky by jste ale měli mít vybrané všechny vrstvy!!

A poslední krok - ukládání.
Soubor > Uložit pro web a zařízení



Pokud vám nezáleží na velikosti gifu, tak si toho nastavení, co se vám tam objeví, vůbec nevšímejte. To potřebujete pouze v případě, že chcete gif změnšit (například jak jsem zmiňovala, gif pro tumblr musí být pod 500 kb což se často nepovede, proto jsou ta nastavení)
Ale doporučuju v přednastavení nastavit gif jako "Rozptýlený" (podtrženo červeně). Myslím, že to vypadá nejlépe. Ale můžete zkusit i něco jiného. Jen to zase trochu mění velikost gifu.
Tak to je vše, uložte gif, a je hotovo ;D



A můj výsledek:






Doufám, že tutoriál aspoň trochu pomohl, a že není moc zamotaný, a dá se pochopit. S vysvětlováním mám docela problémy D kdyby byly nějaké nejasnosti, klidně se zeptejte, ráda vysvětlím (pokud to bude v mých silách :D)

5 comments:

  1. Skvělý tutorial! :-)
    Gify jsem párkrát dělala, ale takhle filmové ještě ne. Hodilo by se to, když třeba někdy píšu o svých oblíbených scénách ve filmech. Dobrý tip! :-)

    ReplyDelete
  2. miluju tě!:-D díky za to:) Já už dlouho přemýšlím, že nějaký gift vytvořím, ale zatim jsem se k tomu neměla, protože jsem nevěděla, jak na to..takže opravdu moc děkuju za návod:)

    ReplyDelete
  3. Fuhaa, super ! skvelej clanek, dekuju za radu :)

    ReplyDelete
  4. Dobrý, já na tvorbu GIFů používám tohle: http://jaknagif.wz.cz/

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Moc děkuji za každý Váš komentář :)